číslo účtu: 28076349 / 0800
  • Fotogalerie
  • Diskuze a poradna
  • Suvenýry
  • Kontakt
Hlavní Menu
  • Úvodní strana
  • O Irském vlkodavovi
  • Zdraví a péče
  • Psi
  • Byli jsme ...
  • Mix
  • Povídání
  • Média
  • Vlkodaví nebe
  • Fotogalerie
  • Diskuze a poradna
  • Vlkodaví pokec
  • Suvenýry
  • Mapa webu
O nadačním fondu
  • Základní informace
  • Jak pomoci
  • Děkujeme dárcům
  • Statut fondu
  • Výroční zprávy
  • Kontakt
Diskuze a poradna
Diskuzní forum
Poradna

Bursitida
(1 shlédnutí) (1) host
Dolů
Přispět do tématu
Založit nové téma
Stránka: 12
Téma: Bursitida
Nástroje fóra
  • Založit nové téma
  • PDF
  • Zobrazit poslední příspěvky
  • Pravidla
  • Nápověda
Bursitida Vloženo 07/03/2011 12:46 Od: Marta  
Dobrý den!
Jsem majitelkou mladého Rhodéského Ridgebacka. Obracím se na vás s velkou prosbou. Loni v Listopadu nebo v Prosinci ( už ani nevím ) nás začala trápit bursitida na pravém předním lokti. Zkoušela sem to mazat konopnou mastí, nahřívat infračerveným světlem, pak sme párkrát byli na vypuštění jehlou u veterináře. Začátkem Února můj pes podstoupil zákrok, při kterém mu veterinář zavedl skrz bursu drén, kterým jsem pak ránu poctivě třikrát denně vyplachovala roztokem Betadiny. Ale nic z toho nepomohlo:-( Minulý pátek jsem nechala pesanovi bursu vyoperovat, ale doktoři mě straší, že už se to moc nedělá, že to mám malé procento uzdravení, že je to tak 50na50:-( Nohu má zafixovanou žebříčkovou dlahou - nesmí s nohou vůbec hýbat, aby mu nepopraskaly stehy. Ránu má bez drénu.
Vím, že Irští Vlkodavové tímto onemocněním trpí asi nejvíc ze všech plemen, a proto se na vás všechny, kteří už ste se s tímto problémem potýkali, o jakékoliv informace a rady - jak ted postupovat, jak předejít tomu, aby se mi onemocnění vrátilo, prostě cokoliv... Pes už je přes měsíc na antibiotikách, občas dostával i kortikoidy a Rimadil - srst se mu přestává lesknout a má hodně lupů.
Už sem z toho všeho zoufalá, protrpěl si už dost:-(
Prosím poraďte, budu vděčná za všechno!!!
Opište bezpečnostní kód   
POZNÁMKA: Ačkoliv tlačítka úprav a emotikonů nejsou zobrazena, je možné text formátovat pomocí přímého zápisu tagů.
Reply Quote
Re:Bursitida Vloženo 07/03/2011 16:55 Od: Zuzana  
Marto, pokud už byl váček odstraněn nemůže se znovu naplnit. Teď jde "jen" o zahojení řezu. Je pravda, že se často hojí špatně a že často dojde k prořezání stehů, protože tah je velký. Záleží také na tom kudy je řez veden. Stehy se zpravidla nechávají delší čas nebo se uvolňují postupně. Opravdu se už roky řeší tento problém chirurgicky jen vyjímečně.
Podle mého názoru a zkušeností jste to trochu uspěchala. Loketní burzitidy jsou záležitostí na dlouhou dobou a nejlepší je počkat. Bohužel, vstřebávání někdy trvá opravdu měsíce a čím víc se tihový váček dráždí, tím to trvá celé déle a zvětšuje se riziko infekce. I když někdy bývá vypuštění obsahu úspěšné, ale musí to být opravdu v optimálním stadiu a to se ne vždy povede.V té situaci ale teď už váš pejsek není, jen kdyby nastal stejný problém na druhé noze. Bohužel, toto je jeden z případů, kdy méně znamená více.....
Věřím, že to bude v pořádku, ale ještě to chce opatrně a dávat pozor aby pejsek na jizvě nezapracoval;)
Zdravím a držím palce, Zuzana
Opište bezpečnostní kód   
POZNÁMKA: Ačkoliv tlačítka úprav a emotikonů nejsou zobrazena, je možné text formátovat pomocí přímého zápisu tagů.
Reply Quote
Re:Bursitida Vloženo 08/03/2011 13:36 Od: Marta  
Děkuji za odezvu.
Bohužel mě tento nápad, obrátit se na chovatele Irských vlkodavů , kteří tímto více trpí, napad až teď.
Z okolí RR s tím měli zkušenosti jen dva lidé - jedné fence se to po včasném vypchnutí už nenaplnilo a jeden pejsek taktéž podstoupil operaci a dopadlo to dobře. Moc se mi do operace také nechtělo, proto sem ji také delší dobu odkládala, ale bála sem se s tím nic nedělat, abych pak za půl roku stejně nemusela operaci podstoupit...
Operovali jsme v pátek, pejsek má nohu celou zavázanou a v dlaze, takže kloub je zcela v klidu a zatím i rána vypadá dobře. Vím, že tak budeme muset vydržet 14dní až tři týdny, ale hlavně aby to bylo v pořádku!!! Jak dlouho se asi vstřebávají ty vnitřní stehy a jak dlouho to trvá než ta tkáň sroste?
Opište bezpečnostní kód   
Reply Quote
Re:Bursitida Vloženo 08/03/2011 22:20 Od: Zuzana  
Psala jste, že zákrok byl dělaný minulý pátek, tak jsem myslela, že už je to deset dní, tedy že je reálné, že šití vydrží. Takto je zrovna před vámi doba, kdy se bude pejsek snažit ráně věnovat příliš velkou pozornost, ale to jistě zvládnete.
Nejste sama, kdo se obává čekat někdy opravdu i řadu měsíců než se tekutina vstřebá a především přestane tvořit ve zvýšené míře a je po problému. Není to příjemný vysvětlovat pořád dokola co to ten pejsek na noze vlastně má, ale samotnému psovi to nevadí. Většina majitelů, kteří se s tímto setkají poprvé, by chtěla rychlé řešení.
Na vaší otázku se nedá jednoznačně odpovědět, záleží na použitém šicím materiálu, takže to by vám řekl váš veterinář. Jsou materiály, které se vstřebávají rychle a některé také několik měsíců, takový byl nejspíš použitý. Ale to nemá na hojení rány, tak jak to vidíte vy, žádný vliv.
Opište bezpečnostní kód   
Reply Quote
Re:Bursitida Vloženo 09/03/2011 16:52 Od: Petra  
dobrý den,
teď už moc radit nejde, ale pro ty kdo by to řešil a váhal jak se rozhodnout, jsem rozhodně pro nezasahovat chirurgicky, nám se u vlkouše udělala burza někdy během října, byla celkem velká...ale rozhodli jsme do toho spíše nezasahovat, dokud to nebude vyloženě na obtíž, a opravdu, pes s tím problém neměl žádny, a teď zničeho nic, po téměř 6 měsicích úplně vymizela..a už přes týden se neukázala, tak už to vypadá, že snad na hodně dlouho máme vyhráno:)...jediné co jsme dělali byla jemná masáž lokte..samozřejmě se velikost neustále měnila..chvíli zmensila..pak zas zvětšila,,tak jsme jen hlídali aby v tom nebyl zánět...tak snad to někomu pomůže v rozhodování:)a vám přeju hodně štěstí k brzkému vyhojení:)
Opište bezpečnostní kód   
Reply Quote
Re:Bursitida Vloženo 11/03/2011 09:42 Od: Marta  
Tak dnes je to týden po operaci a musím říct, že zatím je to dobré ( ťuk ťuk ). Nohu má pořád celou zavázanou a znehybněnu dlahou. Ob den chodíme na převazy a i ána vypadá dobře, není ani natekla, ani nehřeje. Tak snad všechno dobře dopadne! Příští pátek ( po 14 dnech ) nebo to možná necháme až po neděli vytáhneme stehy a to už by pak, podle veterináře, neměla být noha zavázaná jako teď, ale pořád musí být v klidu, takže budeme kupovat speciální loketní ortézu.
Taky sem dlouho váhala jestli operovat nebo ne - nechtěla sem to zpočátku ani nechat vysávat jehlou, ale u Ridgebacků je to trochu jiné - je to papírový pes, který k uchovnění musí chodit na výstavy a s naši rozhodčí se na burzitidu dívají jako na vadu, takže pak dávají špatné hodnocení. Nemohla jsem si dovolit čekat třeba rok až to samo zmizí. Zápolíme s tím už od Listopadu a chirurgicky sem do toho začla zasahovat až v půlce Ledna...
Opište bezpečnostní kód   
Reply Quote
Přispět do tématu
Založit nové téma
Stránka: 12
Diskuze a poradna
Diskuzní forum
Poradna