Samozřejmě můžete žít bez psa, ale nestojí to za to...

Jak naučit štěně čistotě v bytě?

Nácvik hygienického konání potřeby zahajte ihned, jakmile si štěňátko přivezete domů.

Všechna štěňata hodně spí a odpočívají. Téměř vždy po probuzení se potřebují vyprázdnit a toto je nejvhodnější chvíle, kdy začít s nácvikem. Jakmile se štěně probudí, ihned jej zavedeme ven dokud je to možné, doporučuji nosit a postavit štěně až venku, tam kde chceme aby se vyvenčilo, aby vykonalo potřebu. Je to praxí ověřeno Je vhodné dát štěněti povel, např. „loužička“, postupně se naučí na tento povel reagovat a udělat svou potřebu. Jakmile je vše hotovo, hlasitě štěně pochvalte, dejte mu najevo, že to je přesně to, co mělo udělat. Štěně čůrá obvykle po období aktivity, po probuzení a po jídle. Snažíme se vždy předvídat, kdy bude třeba štěně vzít ven, někdy nám to psík usnadní tím, že očuchává podlahu nebo se točí dokolečka. Musíme si však uvědomit, že mezi jeho signálem a vykonáním potřeby je jen velmi krátká chvilka a musíme tedy reagovat ihned.

Pokud nemáme možnost se štěnětem chodit pravidelně asi co dvě hodny ven, například jsme-li v zaměstnání, je možné učit zpočátku štěně například na noviny. Po celé místnosti, kde se snadno uklízí podlaha rozložíme noviny, štěně si vyhlédne místo na vykonání potřeby, potom všechny ostatní noviny odstraníme a necháme jen na tom místě, které si štěně vybralo. Postupně můžeme noviny přesunovat až ke dveřím, následně za dveře. Učit psa na noviny má sice svou výhodu /nejsme-li doma/, ale má také nevýhodu – jak štěně roste, frekvence vyprazdňování se ustálí a bylo by možné již pravidelné venčení, náš pes zvyklý na noviny, může po určitou dobu odmítat vykonat potřebu jinde. Naopak, místo toho, aby se šlo vyvenčit ven, bere každý odložený papír jako povel k vyčůrání. tedy i knihu položenou vedle postele:))

Musíme vědět, že úspěch nácviku hygienického konání potřeby našeho psa závisí především a jedině na nás, na naší trpělivosti a důslednosti. Než štěně vycvičíme, určitě se dopustí mnoha „nepřístojností“, určitě vykoná svou potřebu jinde než má a taky jindy než po něm chceme. Nikdy psa netrestáme a už vůbec ne, objevíme-li loužičku po příchodu domů! Je to naprosto zbytečné, neboť štěně vůbec neví, proč se zlobíme. Naopak, pokud štěně „přistihneme při činu“, dáme mu najevo, že tak to není správné, ale stačí jen rázně říct fuj!
Tajemství úspěchu s nácvikem čistotnosti je začít co nejdříve po příchodu štěněte do našeho domu, pokračovat neúnavně den za dnem, bez ohledu na počasí venku nebo napínavou detektivku v televizi, bez ohledu na případné neúspěchy, trpělivě a důsledně. Určitě se to vyplatí a záleží to jen na nás, nikoli na štěněti.

Poslední věta je jistě pravdivá, ale Murphyho zákony praví něco jiného a někteří mají i jiné zkušenosti. Zejména jak bude štěně odrůstat, zjistíte, jak pravdivý je URINÁRNÍ zákon:

"Pes močí na auto souseda, který se právě dívá z okna."
Dovolte ještě poznámku. Dospělý vlkodav nemusí močit jen na kola auta.