Samozřejmě můžete žít bez psa, ale nestojí to za to...

Na co si dát pozor při koupi psa a konkrétně vlkodava ?

Jednoduše řečeno – na chovatele :))
Protože solidní chovatel vám o svém odchovu a o svých psech všechno poví a bude se také ptát vás. Ale abychom byli přece jen konkrétnější. Všímejte si toho v jaké kondici je matka štěňat a štěňata sama. Jaké je prostředí ve kterém jsou štěňata odchovávána. Ukáže vám chovatel i ostatní psy ze své chovatelské stanice? Ukáže vám všechna štěňata nebo jen to, které vám on sám vybral? Výběr štěněte chovatelem sám o sobě není nic špatného, spíš naopak, ale pokud nemáte možnost vidět ostatní štěňata – proč to tak je? Jsou slabší? Nemocná? Bojácná? Nebo prostě s vámi chovatel nechce „ztrácet“ čas? I to by bylo špatně, asi mu tedy mnoho nezáleží na tom, kdo a kam si jeho štěně odnese.

Všímejte si kvality a čistoty srsti. Všímejte si chování štěňat i jejich matky. Vyptejte se a nechte si doložit záznamy o odčervení, očkovánía případně ošetření proti zevním parazitům. Prostředí odchovny nebude vonět jako cukrárna, ale také by nemělo nepříjemně zapáchat a samotné štěně už vůbec ne. Štěňátka jako každá mláďata „voní“, tedy mají specifický pach mláďat. Zeptejte se i kolik štěně váží. Velmi orientačně - co týden stáří to jedno kilo (během odchovu, tedy prvních 8 týdnů života) - toto považujte za váhu minimální.

Všímejte si, jak se štěně chová ke svým sourozencům a k vám jako k návštěvě. Je bojácné? Schovává se? A to i přesto, že jste k němu přistupovali klidně, bez zvyšování hlasu a prudkých pohybů? Někde je tedy chyba.
Pokud se vám podaří být přítomni právě v době krmení, sledujte s jakou ochotou štěňata krmivo přijímají.

Nechte si předvést skus a u pejsků sestoupení obou varlat do šourku. Podívejte se a zeptejte se, zda štěně mělo a v tom případě zda již má odstraněné paspárky, tedy tzv. vlčí drápy, na zadních nohách. Zeptejte se, jestli štěně nemá kýlu a pokud ano, domluvte se s chovatelem, jestli bude kýla operována ještě u něj nebo již u vás jako nového majitele.

Vyptejte se velmi podrobně jak a čím bylo štěně dosud krmeno. Zodpovědný chovatel vám předá krmivo, na které je štěně zvyklé v množství, které bude pejskovi stačit alespoň na 3 dny, než si opatříte stejný druh nebo štěně případně převedete na jiný druh a způsob krmení.
Jistě je ještě spousta dalších věcí, na které se budete chtít chovatele zeptat a co vše budete chtít o plemeni i vašem štěněti vědět. Je dobré si udělat poznámky. Při pohledu na štěňátka většina zájemců na všechno zapomene.

A na závěr Murphyho zákon předběžného opatření:

"Dříve než si opaříte psa, měli byste si zakoupit spartakiádní lehátko."