Samozřejmě můžete žít bez psa, ale nestojí to za to...

Proč vlastně vlkodava?

To vyjádřili velmi dobře holandští chovatelé irských vlkodavů a překlad pro nás pořídila Martina:

Víte to jistě! Chcete irského vlkodava!
Jste si opravdu jistí,že mu máte co nabídnout? Dostatek místa ve svém domove, zahradě, autě a hlavně ve svém srdci?
Že máte dostatek času?
Vlkodav potřebuje velmi mnoho pozornosti a vaši přítomnost, chce byt s vámi, ne jen vedle vás!

Že mate dostatek peněz?
Zvažte to dobře, pořizovací cena štěňátka je zanedbatelná ve srovnání s dalšími náklady (kvalitní krmení ve velkém množství, veterinární peče, léky dávkované podle váhy psa,..)

Že jste schopni dát svému obru lásku a řád?
Pokud vaše odpověď je stále ano, pokuste se udělat si malou přípravu.

Pokud vaše odpověď je stále ano, pokuste se udělat si malou přípravu.
Nashromážděte co možná nejvíc informaci o vlkodavech. Víte, že váš pes v prvním roce neuvěřitelně rychle poroste a proto musíte velmi dbát o správné dávkovaní nejen krmeni, ale i pohybu? Vícekrát denně malé dávky, platí opět pro oboje. Nedejte se zmást velikosti štěňátka, byť velké, je dlouho malým štěnětem. Jedině loužičky jsou úměrné jeho velikosti!
Zvažte také zdravotní problémy, které se bohužel u vlkodavů mohou vyskytnout (srdeční problémy, rakovina kosti, torze žaludku, jaterní zkrat,..)

Dalším vašim krokem budiž drobné praktické cvičení.
Jděte na návštěvu k lidem, kteří již s vlkodavem žijí. Jedině tak si uděláte představu jak vlastně velký je. Jak se bez problémů obslouží u stolu (pokud ho opomenete přizvat), jak zacloní dokonale televizi zrovna ve chvíli, kdy padá nejdůležitější gól zapasu, jak ladným pohybem ocasu smete opravdu vše, co není dostatečně pevné - sklenice ze stolku, batole co stojí ještě na labilních nožičkách. Jedině zde uvidíte, jak si přetvořil domácnost i zahradu ke svým potřebám. Mate-li rádi stále čistý dům, nezapomínejte na bláto, písek a vodu, které si bude v chlupech nosit domů z procházek. Pokud vaše zahrádka je vaší chloubou, přeorientujte se na jiný styl zahrádky (např. tematické zahrádky - měsíční krajina, povrchové doly a ani tankodrom není od cesty). Vlkodav vám změní také dobu volna, již žádné prázdniny kde vás napadne. První starost bude, jestli tam budou mít rádi i vašeho pejska a hlavně jestli se tam s nim vůbec můžete vydat. A ještě pozor! Pokud máte rádi ruch, dospělý vlkodav je velmi klidný pes a klid má rád i kolem sebe.Máte také dostatek převahy zůstat šéfem? Nedejte se zmást tímto něžným obrem, v srdci stale zůstává lovec. Jemná, ale důsledná výchova je naprosto nezbytná. Vždy se lepe učí než odnaučuje!

Jste-li si stále ještě jisti a já pevně věřím, že ano, vypravte se za chovatelem.
Jak by jste měli poznat dobrého chovatele? No, hned v úvodu uvidíte, jak jeho psi žijí. Čistota a pořádek by měli být samozřejmostí. Důležité je i jakési vzájemné osobni si "sednuti". Měl by vám ochotně poskytnout podrobné informace o výchově a chovu vlkodava. Určitě by vám neměl hned chtít vnucovat štěně. Chovatel, kterému záleží na jeho psech, vás bude chtít nejdřív poznat a může vás i zaskočit nejednou všetečnou otázkou. Ale tak to má být, protože mu má záležet na tom, do jakých rukou se jeho štěně dostane.
Samozřejmě vám musí být schopen zodpovědět otázky týkající se jeho chovu - dokumentaci, vyšetření, apod.

Pokud se dohodnete, že štěňátko budete brát od něj, samozřejmostí by měl být i jakýsi chovatelský servis - rady, ev. pomoc s výchovou. Skutečně dobrý chovatel bude chtít, aby jste v případě, ze nemůžete jeho štěňátko dal vychovávat, kontaktovali jeho a společně tuto situaci řešili. Kupní smlouva s právy a povinnostmi a PP jsou samozřejmostí.

A dostali jsme se konečně ke štěňátku.
Máte hlavu plnou rad, máte vybraného chovatele a teď už musíte vybrat vašeho budoucího člena domácnosti. Vyberte si tak, aby ve vašich očích splňoval představu, jakou jste měli. Sledujte jeho reakce na vás, další lidi, cizí zvuky. Mělo by být zvídavé, nebojácné, čisté kolem oči a pod ocáskem, vlhký čumáček, srst bez lysin. Před prvním zvednutím si nechte poradit, jak správně brat štěňátko do rukou.

Poslední a důležitá rada!
NIKDY nekupujte štěně bez PP, v obchodech, na pochybné inzeráty, přes internet. Pokud budete potřebovat poradit obraťte se na oficiální klub v 
zemi, rádi vám pomohou v hledání. Je to smutné, ale uvažte, zanedbané štěňátko může být v budoucnu velkým břemenem pro vaše city i peněženku.

A na závěr to nejdůležitější VAROVANÍ!!
Pokud jste došli až sem a kupujete si štěňátko vlkodava, je téměř nevyhnutelné, ze přijdou další a další a nedokážete si už svůj život bez nich představit. Tito něžní obři mají tuto moc. Život s nimi je nádherný.