Samozřejmě můžete žít bez psa, ale nestojí to za to...

Irskému vše irské – jarní setkání 2012

Na začátku června jsme si s vlkodavy užili prodloužený víkend, stejně jako minulý rok v Oseku u Duchcova. Počasí nám tentokrát moc nepřálo, často pršelo, ale v sobotu, kdy se sešlo nejvíc lidí, sluníčko přece jen svítilo.

Celkem přijelo 64 lidí s 59 psy, z toho bylo 43 irských vlkodavů, byli mezi nimi i Míťa, Alf a Terezka Beránkovi z předchozího nepříjemného případu, který nadační fond řešil. Smutné bylo, že přímo na setkání jednoho psa postihla torze žaludku, ale pomoc přišla včas a dnes už je zase všechno v pořádku a pejsek je zdravý. Z plánu jsme museli kvůli počasí odbourat výlet za mini koníky, ale bylo dost času na popovídání. Sešli se staří i noví přátelé a rozhodně nebylo znát, že se někteří pejskové i jejich majitelé vidí poprvé.

Měli jsme spoustu dobrot, dokonce i perník v irských barvách. V sobotu si užili psi i jejich majitelé při některých soutěžích. Bylo možné vyhrát dárek pro pejska, pokud se majitel trefil foukačkou do terče za který tentokrát posloužil obrázek ryby. Při odpolední výstavě opravdu všichni zápolili a snažili se ukázat to nejlepší. Jak by také ne, šlo o získání prestižního titulu BOF (Best Of Fond), který ovšem mohl získat jenom jeden. BOF 2012 je Diamond - Dodík, kterého tříčlenná porota uznala jako nejlepšího psa ze třídy mlaďasů. O nejvyšší titul soutěžil s Bethany – Bětkou, která byla podle poroty nejlepší ve třídě dospělých, tedy psů i fen nad dva roky.

Dalším prestižním titulem je ocenění divácky nejsympatičtějšího vlkodava – tentokrát to byla nadační Amy. Titul za nejlepší se předvedení získal prostřednictvím svého majitele a handlera Belísek. Rozhodně stojí za zmínku, že kromě pohárů obvyklých na všech výstavách dostal BOF i obojek v irských barvách! Různé psy i předvedení jsme viděli při juniorhandlingu, kdy děti v kruhu krásně ukázaly své nebo i vypůjčené pejsky. Snad největší úspěch sklízeli nejen při výstavě malý Matěj s Míťou Beránkem. V kruhu se předvedli i ostatní přítomní pejskové - nevlkodavové.

Zvlášť se předvedli psi, kterým pomohl k novému domovu fond a kteří byli na setkání přítomni. Ve stánku s nadačními propagačními věcmi byla nově trička s odpověďmi na nejběžnější otázky ohledně vlkodavů – tedy budou pravděpodobně jaksi „povinnou“ výbavou na každé vlkodaví procházce. Trička pro fond zajistili a vymysleli Karel a Zdeňka Frankovi, půjde o významný příspěvek do nadační pokladny pro potřebné pejsky. Na tomto setkání přibylo do nadační pokladny 4.750 Kč a odebrali jsme 34 vzorků srsti, které byly odeslány do Polska na výzkum dědičnosti barev irských vlkodavů. Spoustu jsme toho nestihli, mimo jiné tradiční hromadnou fotku. Čas utekl hrozně rychle. V dobrém duchu soutěžil každý s každým, ale i se přátelil každý s každým.

Pozitivní kromě spousty dalšího je to, že na podobných setkání nová přátelství vznikají a stará zůstávají....takže hned na místě jsme se začali těšit a domlouvat na letní prázdninové setkání Irskému vše irské.